3. „JUTI YAK”UIAA

Autori / Prvi uspon
GORAZD BARAĆ I STIPE BOŽIĆ
vrijeme uspona nepoznato
Ocjena
VII+ /VI+, V
Obvezna ocjena
VI+
Dojam
Vrijeme penjanja
8 h
Broj dužina
12
Visina stijene
450 m
Opis smjera
Opis uspona Siniša Škalec:

0. Prve dvije dužine idu po laganom i ravedenom terenu pa smo se navezali tek nakon nekih 30-40m. Sidrište se da napraviti na maloj polici s drvcem oko kojeg je plava zamka. 5m iznad police je i stari klin s ringom, penjati po položenim crnim pločama u lijevo prateći veliku ljusku. Na polici (ovdje se također može napraviti sidrište ukoliko je trenje preveliko) u desno preko malog skoka (iznad skoka je drvo s još jednom plavom zamkom) i po klekovini do pod strmiji dio stijene. Sidrište napraviti na vrhu klekovine na krajnjem lijevom dijelu s kojeg se vide klinovi u strmijem dijelu stijene.

Na staroj skici su to prve dvije dužine ocijenjene s V, a na novoj skici je to ucrtano kao jedna dužina (0.) jer je teren dosta nedefiniran (ocjena oko 5a-5b).

1. S vrha klekovine u lijevo prema starim klinovima, mali skok preko serije klinova (4-5) te samo nastaviti logičnom linijom gore i u lijevo, tu i tamo se pronađe još koji klin. U lijevo preko ploče na čijem vrhu je veliki pješčani sat sa starom zamkom. Oprezno preko velike naslonjene ljuske i sidrište napraviti kod velikog kamena na kojem stoji manji kamen koji se klima. Ovdje nismo ostavili niti jedan klin, a sidrište se može napraviti i osam metara iznad (dva klina spojena plavom zamkom). Ocjena 5b-5c.

2. Po razvedenom terenu lagano u desno i gore (jedan klin) pod manji previs u kojem su dva klina povezana plavom zamkom, nastaviti u desno po ploči i pukotini koja nam je s lijeve strane (1-2 klina). Par klinova je skriveno i u travnatoj pukotini lijevo od nas (2 klina). Nastaviti ravno do crvene zamke uglavljene čvorom i nakon toga na policu u lijevo. Ovdje napraviti sidrište - nema klinova. Ocjena: 6a

3. Ovo je možda i detaljna dužina, ako ne detaljna onda svakako najljepša. Sa sidrišta ravno gore kroz neku vrstu žlijeba. Jedan stari skriveni klin 2m iznad sidrišta i jedan novi klin na pola zabijen. Ravno gore po ploči (2 stara klina) i po vododerini/pukotini (veliki friendovi - Camalot veličine 2 i 3) do zajede/kuta obraslog travom u kojoj su skrivena 2-3 klina. Sidrište napraviti na vrhu zajede (2 klina). Ocjena 6b-b+.

4. Po tankim ljuskama u lijevo i razvedenim terenom gore i lagano u desno (3-4 klina) do sidrišta na kamenu/polici (1 novi klin i 2 stara klina). Ocjena 5c.

5. Prema staroj skici detaljna dužina, lakša nego izgleda, ali dosta toga se može odlomiti pa treba biti oprezan. Sa sidrišta u desno preko ploče (3-4 klina) do pukotine (4-5 klinova) i po njoj do novijeg klina - ovdje stara skica kaže da se treba nastaviti još 5-8m do klina s karabinerom u ploči i njihajnom prečnicom prijeći u lijevo, ali to je sasvim nepotrebno. Na vrhu pukotine kod novijeg klina otići u lijevo i prijeći preko velike ljuske na ploču te njom pod veliki oluk gdje se na polici može napraviti sidrište (1 klin). Ocjena 6b-b+.

6. Preko glatke ploče u lijevo i preko položenih ploča gore i lagano u lijevo. Ovaj dio stijene je dosta nedefiniran pa niti nemam detaljan opis, ali sidrište smo napravili na polici nekih 50m od donjeg sidrišta. Ocjena 5b-5c.

7. S police gore i lagano u lijevo preko razvedenog terena i nakon 20m oštro u desno do drveta na kojem napraviti sidrište ili nastaviti po lakšem terenu na greben/rame. Ocjena 5a 

Dalje nastaviti po grebenu do vrha stijene, nekih 200m. Ocjena 2-3.

pristup
Iz Velikog Brda markiranom stazom u smjeru Štropca, nakon 20-30 min na raskrižju s putokazima skrenuti lijevo prema Bastu. 
Proći pokraj izvora vode i nakon cca 500m od raskrižja skrenuti desno u brdo kroz bijelu jarugu/suho korito. 
Pratiti kamene čovuljke i staru blijedu markaciju (put je dosta dobro označen čovuljicima).
Nakon 15-20min se dođe do starih sajli, pratiti sajle i pred kraj (nakon male špiljice na kojoj plavim slovima piše SOB 81 ili 82) popeti se u desno po lakšem terenu i samo nastaviti u desno do travnatog grebena/prijevoja (na staroj skici označeno kao toranj). 
Ulaz u smjer je označen kamenim čovuljkom. 
Vrijeme pristupa 1-1.15 h.
Potrebna oprema
set friendova (BD Camalot 0.3 – 3), set čokova i 5-6 klinova
Nije loše znati
Krajnje ozbiljan smjer. Smjer zahtjeva punu opremu za klasičan smjer

Silaz: 

Po vršnom grebenu kretati se prema desno (na istok) i nakon 10-15min spustiti se južno u prvu veliku jarugu gdje bi trebala biti markirana planinarska staza koja vodi prema Velikom Brdu. Vrijeme silaza: 1:30h.


Preuzmi opis
Portfolio